Tosiaan oli se viikon loma, jonka jälkeen oltiin kolme pvää koulussa ja taas kaksi pvää lomaa. Enpä tehnyt silloinkaan sen kummallisempaa, tosin lauantaina olin Gentissä itävaltalaisen tytön kanssa. Satoi aivan kaatamalla koko päivän ja jalat oli puolisääreen asti läpimärät, ylläpylläri sen jälkeen olinkin sitten pari viikkoa kipeenä. Tsekattiin törkeen iso katedraali, kaupungin keskusta, syötiin himo hyvät suklaacrepet ja melkein eksyttiin ja myöhästyttiin junasta kun yritettiin palata juna-asemalle, mutta onneksi päästiin turvallisesti kotiin!
Seuraavalla viikolla iskä tulikin sitten Suomesta nopeesti käymään tuomaan mun viulun. Pikavisiitti torstaina ja menin heti perjantaina suoraan kouluun. Olin varmaan hemaiseva näky, koska olin juuri silloin eniten kipeenä.
Nyt on ollut ihan huippu viikko pitkästä aikaa. Kun aina on tuntunut siltä että istun vaan kotona ja käyn koulussa, mutta tällä viikolla en olekaan ehtinyt istua täällä ollenkaan! Tiistaina jäin kouluun nukkumaan neljän muun tytön kanssa ja tuli ihan ala-asteen yökoulut mieleen! Nukuttiin liikkasalissa, kun siellä oli kalliit äänentoistolaitteet perjantaista Saint-Nicolas -juhlaa varten ja vartioitiin siis sitä. Tää homma on ihan traditio täällä vain tota St-Niciä varten ja joka yö oli joku nukkumassa salissa. Ja keskiviikkona ja torstaina oli koulun jälkeen iltaan asti kestävät harjoitukset.
Saint-Nicolas on täällä melkeinpä vuoden tärkein juhla. Oikea päivä on 6.12 (itsenäisyyspv!!) mutta kouluissa se järjestetään tietty vähän ennen. Sori, mutta Suomessa ei ole kyllä mitään tämän veroista juhlaa! Meillä rhétoilla ei ollut perjantaina normikoulua vaan koko päivän ajan esitettiin muille alemmille luokille semmonen spectacle (spektaakkeli?!) ja välitunnilla sutattiin muiden oppilaiden naamoja. Esityksen aiheena oli rhétos in the time, eli oli esi-isien aika, keskiaika, sixties, nykypäivä ja tulevaisuus. Tansseja, leikkejä ja varsinkin yleisön nolaamista, kun yleisöstä otettiin aina oppilaita leikkeihin, mutta leikit oli siis kaikenlaista noloa ja rhétot istuttiin edessä nauramassa. Jotenkin orjapäivä muistui mieleen :D Ja siis toi naamojen suttaus meni niin, että pihalla aina kun kellot soi ja oli luokanvaihdon aika, rhétot oli valmiina naamamaalit kädessä ja heti kun oppilaita alkoi tulla vastaan, hyökättiin niiden kimppuun ja hierottiin maalia täynnä oleva käsi niiden kasvoihin. Aika hauskaa :D Lopulta koko koululla oli törkeen näköiset naamat ja hiukset paitsi rhétoilla. Ja saattoi uhreiksi joutua myös joitain opettajia...
Koulupäivän jälkeen jäätiin siivoamaan sali, juotiin lasillinen uudelle reksille ja sen jälkeen mentiin syömään perus belgialainen ruoka, eli ranskiksia ja lihapullia. Oli aivan mahtavaa, juteltiin paljon kavereiden kanssa, naurettiin ja korvat oli ihan kipeenä siitä melusta mikä oli siellä paikassa missä syötiin (ei ollu ihan mikään ravintola mutta joku semmonen :D). Syömisen jälkeen lähdettiinkin sitten kaikki rhétot yhdessä kohti illan balia, mentiin bussilla, mutta ei millään isolla matkabussilla vaan normi koulubussilla. Vähän kävi sääliksi sitä kuljettajaa kun melu bussissa oli _hiukan_ korkealla, koska kaikki vaan lauloi ja huusi. Rohkeimmat yritti tanssia sellaista letkajenkan tapaista tanssia mutta jotenkin tila siellä bussissa ei ollut ihanteellinen. Tunnelma oli jotain ihan sanoinkuvaamatonta! Illalla tanssittiin ja pidettiin hauskaa kavereiden kanssa ja klo 4 pääsin nukkumaan.
Aamulla sitten virkeä herätys kohti Kölniä YFUn kanssa klo 8. NOT. Nukuin tunnin pommiin ja meinasin myöhästyä matkasta, suihkussa kävin niin nopee kun mahdollista ja leivät vaan mukaan autoon. Lauantai menikin siis 3 tunnin yöunilla, ei väsyttänyt ei ja vähän oli ylienerginen olo jonka varmaan kanssamatkustajat bussissa huomasi. Onneksi oli vaan YFU-porukka, joten muutkin oli aikalailla intoa täynnä. Köln on aivan mahtava! Käveltiin keskustassa, käytiin 2 kertaa Starbucksissa hakemassa kaakaot, tsekattiin Kölnin katedraali, joku keskiaika-teemainen markkina ja sen jälkeen vielä kunnon joulumarkkina. (Onko se suomeksi joulumarkkina, marché de Noël?) Aika eri tunnelma kun Tampereen joulumarkkinoilla, aivan täynnä porukkaa. Meinattiin tosin kyllä jäätyä aivan kuoliaaksi päivän aikana kun alkaa täälläkin tulla jo talvi. Esim. meillä on jo lunta!!
Tää päivä onkin mennyt sitten ei niin iloisissa tunnelmissa, nimittäin pakkauksen ääressä. Eli perheenvaihto edessä huomenna. Viime lauantaina sain siis tietää perheenvaihdosta, sunnuntaina juteltiin aluevalvojan kanssa kunnolla ja vaikka se sano että normaalisti menee pari viikkoa kun etsitään perhettä, se soittikin jo tiistaina että uusi perhe on löytynyt. Perhe asuu samassa kylässä kun koulu, Stavelotissa eli ei onneksi tarvitse vaihtaa koulua ja kouluun meen vaan kävellen. Huippua on se, että vaikka Stavelot onkin kylä, se on silti isompi kuin Grand-Halleux (minimaalinen)! Perheestä tiedän vain nimen, osoitteen ja sen että siinä on isä, äiti, ja yksi veli. En tiedä onko enemmän sisaruksia. Syitä perheenvaihtoon en nyt kauheasti rupea tähän latelemaan, päällimmäisenä se, että perhe haluaa että lähden.
Huomenna siis uudet tuulet ja jos sieltä Suomesta nyt joku on jotain tänne lähettämässä, kysykää uusi osoite ensin! :)
Bisou
28. marraskuuta 2010
7. marraskuuta 2010
Coucou
Tuntuu ettei oikein ole mitään mistä päivittää, mutta kirjotan nyt jotain. Lomaa on ollut nyt tää viikko ja ensi viikon to ja pe on kans lomaa. Oikeestaan mitään ihmeellistä en ole tehnyt, Liègessä kävin taas kääntymässä (terveisiä Anterolle!), mut ei se mitään, tarvitsin muutenkin shoppauspäivää ja vähän kaupungin tuulta! Pari viikkoa sitten oli YFUn Follow-up, siellä vähän vertaistukea muilta vaihtareilta ja käytiin läpi asioita ja jos on jotain ongelmia. Olin myös aluevalvojan luona muuten vaan juttelemassa nyt lomalla ja että mun ja perheen täytyy vaan keskustella enemmän, kun tällä hetkellä mulla menee kaikki aika siihen että älyän mistä keskustellaan, mutta vaikee osallistua kanssa keskusteluun. Johtuisko ehkä vähän tosta kielimuurista? Ja Suomen YFU on nyt vähän väärinymmärtänyt mitä täällä tapahtuu, mutta asiat on taas ihan raiteillaan.
Koulu on mulle valehtelematta vieläkin hankalaa, mulla menee koko aika siihen että tajuan mistä puhutaan tunnilla. Ja musta tuntuu että mun luokalla ei ole paljookaan läksyjä, esim eka matikan läksy tuli viime viikolla ja ainoat aineet missä teen jotain on enkku ja ranska, silloin kun ope antaa meille vaihtareille eri tehtäviä, ranskan ope ei oleta että me vaihtarit osallistutaan muuten tunnilla. Täällä on siis oppilaat jaettu luokkiin valintojensa perusteella ja tää mun luokka on varmaan vaihtariystävällinen luokka koska me kaikki kolme vikan luokan vaihtaria ollaan samalla luokalla ja meidän ainevalinnoissa ei oo kauheesti semmosia aineita mistä tulisi kauheesti tehtävää. Tässä nyt mun kaikki ainevalinnat:
Ranska 5h/vk: tosiaan teen niitä eri tehtäviä mitä ope antaa, muuten me ei tehdä oikein mitään.
Matikka 4h/vk: tää taitaa olla helpoin matikka kun on vielä matikka 6h ja 8h per viikko. Hehe, hei pitkän matikan opiskelija... Mutta toisaalta en oo paljoa tajunnutkaan mitä nyt mennään, mutta toivottavasti äsken postissa saapunut MAOL vähän auttaa mua pääseen kärryille.
Hissa/mantsa/ussa 2h/vk: Ymmärrän ja en ymmärrä. Ussassa nää on kirjottanut koko ajan jotain aineita eutanasiasta ja vertaillut Espanjan ja Belgian eutanasia lakia, muutenkin ussan tunnit on niin, että ope vaan puhuu luokan edessä mutta oikeesti kukaan ei kuuntele vaan kaikki häsää jotain omaa. Muilla tunneilla kaikki on kyllä hiljaa ja keskittyy. Mantsa on ihan ok, mut jos puhutaan politiikasta ja puolueiden päämääristä, oon ulalla. Hissassa mennään maailmansotia, mutta en ole edes varma oonko kuullut Vuoden 1929 pörssiromahduksesta mitä nyt mennään?
Enkku 4h/vk: Oon kärryillä, mutta koko ajan tehdään himona esitelmiä ja puheita. Ihan hyvä että opetellaan ääntämistä, mutta hei haloo, kielioppi kans kunniaan! Mulla vähän itsetunto luhistuu näillä tunneilla, kun nää on opiskellu 4v ja mä 7v, mutta saan silti samoja tuloksia enkä mitenkään über loistavia. Mutta enkun ope saattaa antaa samat pisteet belgialaiselle joka pystyy luontevasti puhumaan englantia luokan ulkopuolellakin ja belgialaiselle joka pystyy puhumaan englantia vain silloin kun on paperilla kaikki lauseet valmiiksi kirjoitettuna.
Science Sociales 4h/vk: Mun murheenkryyni, en oikeesti älyä MITÄÄN. No ok, nyt mennään terrorismia mutta that's it. En tiedä mitä teen tämän kanssa, mutta onnellista loppua en ainakaan vielä nää.
Tieteet 3h/vk: Eli fysiikka, kemia ja bilsa jokaista 1h/vk. Mähän oon tunnetusti ollut aina näiden aineiden innokas opiskelija, not, joten tää pienin mahdollinen määrä on mulle just sopiva. Fysiikassa mennään jotain, kemiassa liuoksia ja bilsassa piirrellään perinnöllisyystaulukoita, esim. mitä tulee valkoisen kukan ja punaisen kukan jälkeläisistä. Tämän tajuaa vaan kun näkee mitä tunneilla tehdään.
Liikka 2h/vk: Näin on kaikilla. TYKin liikkatuntien jälkeen nää on aika tehokasta näille vaihtarikiloille, esim. lomaan asti joka tunnilla juostiin, juostiin ja juostiin.
Taidehistoriaa 1h/vk: Ope näyttää dioja ja kertoo niistä aina kaikenlaista. Takaumaa ala-asteelle, kun Suomen lukiossa on kuitenkin tietokoneet, Power Pointit, ne piirtoheittimen tapaiset mutta nykyaikaisemmat koneet, mihin voi pistää vaan paperin ja tadaa se näkyy seinällä, nimeä en nyt muista.
Tunteja mulla on siis 29 ja etudejä 8h/vk, mikä on kai tosi paljon. Koulu on aina 8.20-16 paitsi keskiviikkona 8.20-12.40, tunnit kestää 50 min. ja luonastauko on 12.40-13.30 + päivän ainoa välkkä 10-10.20, jolloin kaikki syö jonkun välipalan tapaisen, muuten tuntien välissä ei oo välkkää vaan tunnilta mennään heti toiselle tunnille.
Eipä mulla muuta, à tantot!
Koulu on mulle valehtelematta vieläkin hankalaa, mulla menee koko aika siihen että tajuan mistä puhutaan tunnilla. Ja musta tuntuu että mun luokalla ei ole paljookaan läksyjä, esim eka matikan läksy tuli viime viikolla ja ainoat aineet missä teen jotain on enkku ja ranska, silloin kun ope antaa meille vaihtareille eri tehtäviä, ranskan ope ei oleta että me vaihtarit osallistutaan muuten tunnilla. Täällä on siis oppilaat jaettu luokkiin valintojensa perusteella ja tää mun luokka on varmaan vaihtariystävällinen luokka koska me kaikki kolme vikan luokan vaihtaria ollaan samalla luokalla ja meidän ainevalinnoissa ei oo kauheesti semmosia aineita mistä tulisi kauheesti tehtävää. Tässä nyt mun kaikki ainevalinnat:
Ranska 5h/vk: tosiaan teen niitä eri tehtäviä mitä ope antaa, muuten me ei tehdä oikein mitään.
Matikka 4h/vk: tää taitaa olla helpoin matikka kun on vielä matikka 6h ja 8h per viikko. Hehe, hei pitkän matikan opiskelija... Mutta toisaalta en oo paljoa tajunnutkaan mitä nyt mennään, mutta toivottavasti äsken postissa saapunut MAOL vähän auttaa mua pääseen kärryille.
Hissa/mantsa/ussa 2h/vk: Ymmärrän ja en ymmärrä. Ussassa nää on kirjottanut koko ajan jotain aineita eutanasiasta ja vertaillut Espanjan ja Belgian eutanasia lakia, muutenkin ussan tunnit on niin, että ope vaan puhuu luokan edessä mutta oikeesti kukaan ei kuuntele vaan kaikki häsää jotain omaa. Muilla tunneilla kaikki on kyllä hiljaa ja keskittyy. Mantsa on ihan ok, mut jos puhutaan politiikasta ja puolueiden päämääristä, oon ulalla. Hissassa mennään maailmansotia, mutta en ole edes varma oonko kuullut Vuoden 1929 pörssiromahduksesta mitä nyt mennään?
Enkku 4h/vk: Oon kärryillä, mutta koko ajan tehdään himona esitelmiä ja puheita. Ihan hyvä että opetellaan ääntämistä, mutta hei haloo, kielioppi kans kunniaan! Mulla vähän itsetunto luhistuu näillä tunneilla, kun nää on opiskellu 4v ja mä 7v, mutta saan silti samoja tuloksia enkä mitenkään über loistavia. Mutta enkun ope saattaa antaa samat pisteet belgialaiselle joka pystyy luontevasti puhumaan englantia luokan ulkopuolellakin ja belgialaiselle joka pystyy puhumaan englantia vain silloin kun on paperilla kaikki lauseet valmiiksi kirjoitettuna.
Science Sociales 4h/vk: Mun murheenkryyni, en oikeesti älyä MITÄÄN. No ok, nyt mennään terrorismia mutta that's it. En tiedä mitä teen tämän kanssa, mutta onnellista loppua en ainakaan vielä nää.
Tieteet 3h/vk: Eli fysiikka, kemia ja bilsa jokaista 1h/vk. Mähän oon tunnetusti ollut aina näiden aineiden innokas opiskelija, not, joten tää pienin mahdollinen määrä on mulle just sopiva. Fysiikassa mennään jotain, kemiassa liuoksia ja bilsassa piirrellään perinnöllisyystaulukoita, esim. mitä tulee valkoisen kukan ja punaisen kukan jälkeläisistä. Tämän tajuaa vaan kun näkee mitä tunneilla tehdään.
Liikka 2h/vk: Näin on kaikilla. TYKin liikkatuntien jälkeen nää on aika tehokasta näille vaihtarikiloille, esim. lomaan asti joka tunnilla juostiin, juostiin ja juostiin.
Taidehistoriaa 1h/vk: Ope näyttää dioja ja kertoo niistä aina kaikenlaista. Takaumaa ala-asteelle, kun Suomen lukiossa on kuitenkin tietokoneet, Power Pointit, ne piirtoheittimen tapaiset mutta nykyaikaisemmat koneet, mihin voi pistää vaan paperin ja tadaa se näkyy seinällä, nimeä en nyt muista.
Tunteja mulla on siis 29 ja etudejä 8h/vk, mikä on kai tosi paljon. Koulu on aina 8.20-16 paitsi keskiviikkona 8.20-12.40, tunnit kestää 50 min. ja luonastauko on 12.40-13.30 + päivän ainoa välkkä 10-10.20, jolloin kaikki syö jonkun välipalan tapaisen, muuten tuntien välissä ei oo välkkää vaan tunnilta mennään heti toiselle tunnille.
Eipä mulla muuta, à tantot!
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)